www.agiosloukas.org
Περί δαιμόνων

Λόγοι και ομιλίες του Αγίου Λουκά

Εκδόσεις "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"    ( Αναρτήθηκε στις 14- ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 2008 )

Περί της θεραπείας του δαιμονισμένου στα Γεργεσά

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μας περιγράφει την θεραπεία από τον Κύριο Ιησού Χριστό του δαιμονισμένου στα Γέργεσα.
Αυτός ο άνθρωπος είχε μέσα του ολόκληρη λεγεώνα των δαιμόνων.

Τι σημαίνει λεγεώνα , Λεγεώνα λεγόταν μονάδα του ρωμαικού στρατού η οποία απαρτιζόταν απο τρείς έως έξη χιλιάδες στρατιώτες. Ολόκληρη λοιπόν στρατιά δαιμόνων μπήκε μέσα σε αυτόν τον δυστυχισμένο άνθρωπο,κάτοικο των Γεργεσών και τον έκανε πιο δυνατό απ'ο άλλους ανθρώπους.

Μπορεί κάποιος να ρωτήσει πως είναι δυνατόν να χωρέσει στρατιά ολόκληρη μέσα σε έναν άνθρωπο. Μπορεί , μπορεί διότι οι δαίμονες δεν έχουν υλική υπόσταση αλλά είναι άυλα πνεύματα και δεν παίρνουν χώρο. Για αυτό αμέτρητο πλήθος μπορεί να χωρέσει σε ένα πολύ μικρό χώρο όπως είναι η καρδιά του ανθρώπου.

Αυτόν τον δαιμονισμένο κανείς δεν μπορούσε να τον δέσει με αλυσίδες,τις έσχιζε σαν να ήταν κλωστές . Μέρα και νύχτα φώναζε και τραυμάτιζε τον εαυτό του με πέτρες. Αυτή η παραφροσύνη ήταν αποτέλεσμα της δαιμονικής ενέργειας μέσα του. Ομως οι δαίμονες δεν ενεργούν πάντα με αυτόν το τρόπο, ώστε να κάνουν τον άνθρωπο να χάσει τα φρένα του.

Τις περισσότερες φορές η παρουσία τους μέσα στον άνθρωπο φανερώνεται αλλιώς.

Εισέρχονται στην καρδιά του ανθρώπου και παραμένουν εκεί ,αλλά κάθονται πολύ ήρεμα,ώστε ο άνθρωπος δεν υποψιάζεται καν ότι μέσα στην καρδιά του κατοικούν οι δαίμονες.

Πιο πολύ όταν ο άνθρωπος αυτός είναι άπιστος ,αρνείται τον πνευματικό κόσμο και την ίδια την ύπαρξη των δαιμόνων τότε στερεί τον εαυτό του της δυνατότητας να αντιληφθεί την παρουσία τους. Πως μπορεί να δει αυτό που πιστεύει ότι δεν υπάρχει.

Και αυτό είναι πολύ βλαβερό. Αν ο άνθρωπος δεν πιστεύει στην ύπαρξη των δαιμόνων τους λύνει τα χέρια και τους δίνει την δυνατότητα μα απόλυτη ελευθερία να ενεργούν μέσα στην καρδιά του.

Δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας και δεν αγωνίζεται εναντίον τους. Ολοι οι άγιοι του Θεού είχαν αυτή την πάλη με τα ακάθαρτα πνεύματα και απέκρουαν με γενναιότητα κάθε τους επίθεση μέσα στην καρδιά τους. Ηξεραν να ξεχωρίζουν την διαβολική ενέργεια από αυτή των δαιμόνων μέσα στην καρδιά και η επίγνωση των μέσω της καταπολέμησης τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι,ακόμα και οι χριστιανοί που δεν αρνούνται την ύπαρξη των δαιμόνων δεν συνειδητοποιούν ότι δουλεύουν στους δαίμονες . Υπάρχουν πολλοί δαιμονισμένοι , όμως  ο τρόπος που μέσα τους λειτουργούν οι δαίμονες δεν είναι τόσο απότομος και φανερός, όπως στην περίπτωση του δαιμονισμένου των Γέργεσών.

Εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία μέρα που οι δαίμονες δεν θα προσπαθούσαν να μας αποστρέψουν απο την οδό του καλού και να μας παρασύρουν στον δρόμο του ψεύδους. Κάθε μέρα και κάθε στιγμή μόνο αυτό επιδιώκουν ,πλέκοντας το δίχτυ της πανουργίας  μέσα στην καρδιά μας .

Και στή δική μας καρδιά κατοικούν ,διότι και εμείς δουλεύουμε σε αυτούς . Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως μπορούμε να καταλάβουμε την παρουσία των ακαθάρτων πνευμάτων μέσα στην καρδιά μας . Διότι αν δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε ,πώς μπορούμε να τους πολεμάμε.

Να ξέρουμε οτι κάθε φορά που μας βασανίζει η συνείδηση μας αυτό σημαίνει οτι μας προειδοποιεί πως οι δαίμονες μας απομακρύνουν απο τον δρόμο της αλήθειας.

Να ξέρουμε οτι κάθε φορά που οργιζόμαστε και μαλώνουμε τους συνανθρώπους μας , κάθε φορά που η καρδιά μας γεμίζει με αντιπάθεια και μίσος , να ξέρουμε οτι μέσα στην καρδιά μας ενεργόύν οι δαίμονες. Να κάνουμε αμέσως το σημείο του σταυρού και να αρχίσουμε την πάλη εναντίον τους.

Να ξέρουμε πως κάθε φορά που ψευδολογούμε ,συκοφαντούμε ,κάνουμε καταγγελίες εναντίον κάποιου η με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκαλούμε ζημιά στον πλησίον μας , να ξέρουν οτι στην καρδιά μας ενεργούν οι δαίμονες.

Ας σκεφτούμε αυτό τον δαιμονισμένο στα Γέργεσα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι και εμείς βρισκόμαστε κάτω από την επήρεια των δαιμόνων. Κάθε φορά που η ψυχή μας είναι ταραγμένη , όταν αισθανόμαστε σαν να καίει μέσα μας στη καρδιά μας μια ακάθαρτη φλόγα και να μας αφήνει η ειρήνη, να ξέρουμε οτι οι δαίμονες κατοικούν μέσα στην καρδιά μας.

Να είμαστε ξύπνιοι, να προσέχουμε τον εαυτό μας ,έχοντας μπροστά μας το παράδειγμα των αγίων.

Αυτοί διαρκώς επαγρυπνούσαν, δοκιμάζοντας κάθε στιγμή την καρδιά τους και φυλάγοντας μέσα της την ειρήνη. Ο συνεχής αγώνας κατά των δαιμόνων ειναι απαραίτητος ,να το θυμόμαστε πάντα.

Στην πάλη μας με τα ακάθαρτα πνεύματα που διαρκώς αγωνίζονται εναντίον μας μία μόνο δύναμη υπάρχει – Ο Κύριος και των κράτος της Δυνάμεως Αυτού, που μπροστά του λυγίζουν όλοι οι δαίμονες.